Open dinsdag t.e.m. zondag!
03/776 07 37

De molen

Een vleugje molengeschiedenis

Oorspronkelijk betrof het dus een oliemolen. Rond 1850 werd hij omgebouwd tot graanmolen. Waarschijnlijk werd de molen op dat ogenblik een meter hoger opgemetseld. Ook de as werd met een las verlengd. In 1936 werd de molen verdekkerd. In een bijgebouw werkte een mechanische maalderij, o.m. met een stoommachine.

In 1981-1982 werd de molen volledig hersteld, naar een ontwerp van architect Fernand Weyers uit Sint-Niklaas.
Kort daarop overkwam de molen een ramp. Het elektrisch gelast verdekkerd gevlucht was tijdens een stormnacht in november 1983 gaan draaien. De gietijzeren askop brak af en de binnenroede viel naar beneden. De buitenroede bleef tegen de kap overeind staan. Door een begin van brand werd het vangwiel licht beschadigd. De staande as werd onder de vroeger gelegde as afgewrongen. De schade werd gelukkig in 1985 hersteld. Toch is de molen niet zonder problemen. De muren zijn erg inwaterend gemetseld, zodat er grote vochtproblemen opdoken.

Gelukkig is de eigenaar, de Stad Sint-Niklaas, voldoende bekommerd voor de laatste windmolen op zijn grondgebied: de romp werd opnieuw aangepakt en de vroegere verdekkerde roeden worden vervangen door verbusselde roeden met remkleppen. Het molentechnisch werk werd uitgevoerd door molenmaker Adriaens Molenbouw Weert, onder leiding van architecte Sabine Okkerse uit Horebeke. De restauratie kostte 374.000 euro. Met de plaatsing van een dakgoot aan de rand van de kap en een aangepaste behandeling van de witte gevel zijn maatregelen genomen om de groenuitslag te verminderen. Op 9 december 2005 gebeurde de voorlopige oplevering en op 29 april 2006 werd de gerestaureerde molen feestelijk geopend. De vrijwillige molenaars Marc De Rudder en Alex Hosdez kunnen dus weer aan de slag. 
De kap kruit op een ijzeren paternosterring en het verbusselde en geklinknagelde gevlucht is 25 meter lang. De molen is uitgerust met twee natuursteenkoppels.

 

"De Witte Molen maalt weer. Zware storm legde eeuwenoude

 

constructie 22 jaar stil".

 

 

Na een grondige renovatie maalt De Witte Molen in Sint-Niklaas weer. De installatie, die in 1983 beschadigd raakte bij een herfststorm, kan daardoor voor het eerst in meer dan twintig jaar opnieuw tarwe pletten. Vanaf de officiƫle heropening, komende zondag, gaat de stad het 310 jaar oude monument promoten als toeristische attractie. Nu de Witte Molen maalvaardig is, is het eindelijk weer een machine, en niet alleen een gebouw'', glundert molenaar Marc De Rudder. Sinds september 2004 stond het bouwsel in de steigers voor een grondige opknapbeurt. Het dak werd met behulp van een grote kraan van de romp getild en op het grasveld gezet voor restauratie. Tegelijk werden de instrumenten binnenin verwijderd en overgebracht naar het atelier van een Nederlandse molenbouwer. Die herstelde de onderdelen en stemde ze op elkaar af. Vandaag maalt de installatie weer, voor het eerst sinds november 1983.
,,Toen deed een storm de wieken op hol slaan en knakte het houten raderwerk als een lucifer. Daardoor was de molen niet echt meer maalvaardig'', vertelt Marc De Rudder, die zich naar eigen zeggen weer een molenaar voelt. Want een molen die geen veevoeder en tarwe tot meel verpulvert, is geen echte molen
Door de renovatie behoort de Witte Molen weer tot de functionerende exemplaren in het Waasland, naast de Rooman in Sint-Gillis-Waas, de Heirbrug in Lokeren en de getijdenmolen in Rupelmonde.
De Grote Napoleon in Hamme draait niet meer en de molen op de Scheldedijk in Doel is omgevormd tot een taverne. De Witte Molen, minstens 310 jaar oud, is sinds het einde van de jaren zeventig eigendom van de stad. Het is erkend als monument.

 

Voor meer info kan je de molen bezichtigen om de 14 dagen op zondag vanaf 14u tot 18 u

 

 


"Bij het waaien zal de witte molen draaien"


  

Levering aan huis

Sinds begin januari zijn wij terug gestart met Takeaway.com. Dit is een applicatie op jouw smartphone (die je kan downloaden via de appstore of playstore) dat het mogelijk maakt om eten te bestellen online en wij leveren jouw bestelling aan huis. (Regio's waar wij leveren zijn Sint-Niklaas, Belsele,Nieuwkerken Waas,Sinaai Waas en Temse). . Alvast smakelijk eten!

Openingsuren:

Ma: Gesloten
Di-Woe: 18.00u. - 00.00u.
Do-Vr-Za: 12.00u. - 00.00u.
Zo: 10.00u. - 21.30u.


Onze keuken is elke dag open tot 21.30u.

Takeaway.com

logo takeaway

Contactgegevens

U kan ons contacteren voor reservaties, communiefeestjes, recepties en verjaardagsfeestjes. Wij houden van een persoonlijke aanpak dus is het gewenst even langs te komen om je reservatie te bespreken.

 

Brasserie De Witte Molen
Gladiolenstraat 2
9100 Sint-Niklaas
Tel. 0472 87 52 13
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
BTW BE0685977565

 

Gelieve ons tijdig op de hoogte te brengen voor reservaties. Zo kunnen wij zorgen voor een correcte en vlotte service. Wij danken U alvast en wensen U een prettig verblijf in onze zaak.

Facebook Widget Slider